TERKINI
Mail Instagram Pinterest RSS
Mega Menu
  • Anything

    These are widget areas. You can put anything you want in here.

    Mail Instagram Pinterest RSS

Untukmu Akhawat Fillah


Setelah aku sudah ketemu jalan mencari cinta yang suci, baru ku sedar berbagai dugaan dan cabaran yang mendatang. Sesungguhnya begitu mahal cinta-Mu Ya Allah. Kini aku lebihkan masaku untuk agama-Mu, aku sangat menjaga masa ku, kalau boleh ingin aku berikan semuanya ke jalan-Mu. Aku sudah mula bersyukur dengan nikmat hidup dalam agama-Mu. Tetapi aku juga mula rasakan, hatiku belum kuat dalam menempuh halangan dan dugaan dalam mencapai cinta-Mu Ya Allah.

Malam telah larut terbentang. Sunyi. Dan aku masih berfikir tentang dirimu, ukhti. Jangan salah sangka ataupun menaruh prasangka. Semua semata-mata hanya untuk muhasabah terutama bagi diriku, makhluk yang tidak lari dari dosa dan fitnah.

Suratmu bersama sejadah yang kau hadiahkan kepadaku pada waktu hari kelahiranku, sudah kubaca dan disimpan. Surat yang membuatku gementar. Tentunya kau sudah tahu apa yang membuatku nyaris tidak boleh tidur kebelakangan ini.

“Akhi, ana sering memperhatikan akhi dalam Facebook, program-program islamik dan ana tertarik dengan penulisan akhi di dalam blog. Ana tak tahu nak mula bagaimana. Ana berniat berta’aruf dengan akhi. Izinkan ana menjadi seperti Siti Khadijah yang mencari dan mendamba kasih seorang insan yang mampu membimbing diri menyelusuri jalanan menuju mardhotillah.”

Jujur kukatakan bahawa itu bukan perkataan pertama yang dilontarkan akhawat kepadaku. Kau orang yang kesekian. Tetap saja yang ‘kesekian’ itu yang membuatku diamuk perasaan tidak menentu. Astaghfirullahaladzim. Bukan, bukan perasaan melambung kerana merasakan diriku begitu mendapat perhatian. Tetapi kerana sikapmu itu mencampak ke arah jurang kepedihan dan menambah beban. ‘Afwan kalau yang terfikir pertama kali di benak bukannya sikap memeriksa, tapi malah sebuah tuduhan. Memang agak pelik bagiku, bagaimana mungkin cintamu itu mudah menerima insan yang belum kau ketemu, belum kau tahu akhlaknya. Tapi diriku merasa kagum dengan keberanian mu itu.

Ukhtifillah, Alhamdulillah Allah mengurniakan dzahir yang jaamilah. Dulu, di masa jahiliyah, kurniaan itu sentiasa membawa fitnah. Setelah hijrah, kufikir semua hal itu tidak akan berulang lagi. Dugaanku ternyata salah. Mengapa fitnah ini jesteru menimpa orang-orang yang kuhormati sebagai pengemban risalah da’wah? Siapakah yang salah di antara kita?

####

“Apa yang enta nampak pada diri ana? Adakah ana tak jaga pergaulan? ” tanyaku kepada syirazi, teman sebilikku yang sedang mengamati diriku. Lama. Kemudian, dia menggeleng.

“Atau pakaian ana? Sikap ana?”

“Tidak, tidak,” sergahnya menenangkanku yang mulai beremosi.

“Memang ada perubahan sikap di kampus ini.”

“Termasuk diri ana?”

“Jangan menyalahkan diri sendiri meskipun itu bagus, sentiasa merasa kurang iman. Tapi tidak dalam hal ini. Ana cukup lama mengenali enta dan di antara kita telah terjalin komitmen untuk saling memberi tausiyah jika ada yang lemah iman atau salah.

Aku mengangguk. Syirazi menghela nafas panjang.

“Ana rasa akhawat itu perlu diberi peluang, jangan tolak mentah-mentah. Hal ini bukan perkara baru kan? Maksud ana dalam menilai akhawat di kampus-kampus.” Sepi mengembang di antara kami. Sibuk dengan fikiran masing-masing….

“Apa yang diungkapkan dalam surat itu?”, tanya Syirazi.

“Ia ingin berta’aruf. Katanya dia sering melihat ana dalam Facebook, waktu program, dalam blog dan ada lagi la. Enta tahu bila dia bertekad untuk menulis surat ini? Ketika ana sedang memberi pengisian di dalam satu program luar! Masya Allah..”

“Ya.. di samping itu aktiviti ana juga dia tahu dengan terperinci.”

“Akhi…,” sanggahku, “enta percaya kan kalau ana keluar rumah pasti untuk tujuan syar’ie?”

“InsyaAllah ana percaya. Tapi mungkin sebab tujuan untuk syar’ie itulah yang menarik ramai pandangan akhawat pada enta.”

Aku hanya mampu terdiam. Masalah ini sentiasa hadir tanpa ada suatu penyelesaian. Jauh dalam hati selalu tercetus keinginan, keinginan yang hadir semenjak aku hijrah bahawa jika suatu saat ada orang yang memintaku untuk membimbing hidupnya, maka hal itu hanya dia lakukan untuk mencari keredhaan Rabb-nya dan dien-ku sebagai tolok ukur, bukan sekadar wajahku, blogku dan percakapanku. Kini aku mulai risau mungkinkah harapanku akan tercapai?

####

Ukhtifillah, Maaf kalau ana menimbulkan kerisauan dalam hidupmu. Namun penulisanku, percakapanku semua bukan keinginanku untuk menarik minat akhawat pada diriku. Seharusnya di antara kita ada tabir yang akan membersihkan hati dari penyakitnya. Telah kucuba dengan segenap kemampuan untuk menghindarkan mata dari bahaya maksiat. Alhamdulillah hingga kini belum hadir sosok puteri impian yang hadir dalam angan-angan. Semua kuserahkan kepada Allah ta’ala semata.

Ukhti, Tentunya antumna pernah mendengar hadis yang tersohor ini. Bahawa wanita dinikahi kerana empat perkara: kecantikannya, hartanya, keturunannya, atau diennya. Maka pilihlah yang terakhir kerana ia akan membawa lelaki kepada kebahagiaan yang hakiki. Dan ana rasakan wanita pun begitu, perlu memilih lelaki dari segi diennya.

Kalaulah ana yang mendapat keempat-empatnya, ibarat ana mendapat syurga dunia. Tetapi ana tidak layak mendapat wanita ‘pakej lengkap’ seperti itu. Sekarang, apakah yang antumna inginkan? Lelaki soleh pembawa kedamaian atau yang hebat dari segi pandangan tapi membawa kesialan? Maaf kalau di sini ana terpaksa berburuk sangka bahawa antumna menilai ana cuma setakat fizik belaka. Bila masanya antumna tahu bahawa dien ana memenuhi kriteria yang bagus? Apakah dengan melihat frekuensi kesibukan ana? Tempoh di luar rumah yang tinggi? Penulisan ana yang selalu di pamerkan?


Tidak. Antumna tidak akan pernah tahu bila masanya ana berbuat ikhlas lillahi ta’ala dan bila masanya ana berbuat kerana riya’. Atau adakah antumna ingin mendapatkan suami lelaki yang memiliki segudang prestasi tetapi akhlaknya masih menjadi persoalan? Ana yakin sekiranya antumna diberikan pertanyaan demikian, nescaya tekad antumna akan berubah.

Ukhtifillah, Tanyakan pada setiap ikhwan kalau antumna mampu. Yang tertampan sekalipun, maukah ia mencari isteri kerana dzahirnya belaka? Jawapannya, insya Allah tidak. Tahukah antumna bahawa kecantikan zahir itu adalah mutlak pemberian Allah; Insya Allah antumna tahu. Ia satu anugerah yang mutlak yang tidak boleh ditawar-tawar jika diberikan kepada seseorang atau dihindarkan dari seseorang. Jadi, manusia tidak mendapatkannya melalui pengorbanan. Lain halnya dengan kecantikan bathiniyyah. Ia melewati proses yang panjang. Berliku. Melalui pengorbanan dan segala macam pengalaman pahit. Ia adalah intisari dari manisnya kata, sikap, tindak tanduk dan perbuatan. Apabila seorang wanita menikah dengan lelaki kerana kecantikan batinnya, maka ia telah amat sangat menghargai perjuangan seorang manusia dalam mencapai kemuliaan jati dirinya.

Ukhtifillah,
Tubuh ini hanya pinjaman yang terpulang pada-Nya bila-bila masa mengambilnya. Tapi ruh, kecantikannya menjadi milik kita yang abadi. Kerananya, manusia diperintahkan untuk merawat ruhiyahnya bukan hanya jasmaninya yang boleh usang dan koyak sampai waktunya.
####

Malam semakin beranjak. Mengantuk yang menghantar ke alam tidur tidak menyerang saat surat panjang ini belum selesai. Tapi, sudah menjadi kebiasaanku tidak boleh tidur tenang bila fikiranku mula tergaggu. Rasa penat yang belum terneutral menyebabkan tubuhku terhempas di katil.

Syirazi sedang diam dalam pandangannya. Wajahnya begitu syahdu. Entah apa yang terlintas dalam qalbunya. Sudah pasti ia merasakan aku tidak hairan saat menyaksikannya.

Kupandang wajahnya. Ia menatap jauh keluar jendela ruang tamu yang dibiarkan terbuka.

Aku tersenyum. Angin malam berhembus dingin. Aku belum mahu beranjak dari tempat duduk. Ia kelihatan seperti termenung menekuri kegelapan malam yang kelam.

“Ana malu kepada Allah,” ujarku lirih.
“Ana malu meminta sesuatu yang sebenarnya tidak patut tapi rasanya keinginan itu begitu mendesak dada. Siapa lagi tempat kita meminta kalau bukan diri-Nya?”

“Apa keinginan enta, Yusof?”
Aku menghela nafas panjang.

“Ana membaca satu buku pagi tadi,” lanjutnya seolah tidak menghiraukan. “Entahlah, tapi setiap kali membacanya, selalu hadir simpati tersendiri. Hal yang sama ana rasakan tiap kali mendengar nama Siti Khadijah, Sumayyah, Asma, Fatimah, Aisyah atau mujahidah-mujahidah saat nama mereka disebut. Ah, lelaki macam mana yang dipilihkan Allah untuk mereka?

Syirazi tertunduk dalam-dalam.

“Enta tahu,” sambungku lagi, “Ana ingin sekiranya boleh mendampingi orang-orang sekaliber mereka. Seorang yang hidupnya semata-mata untuk Allah. Mereka tak tergoda rayuan harta dan benda. Ana ingin sekiranya boleh menjadi seorang suami bagi mujahidah seperti atau seakan-akan mereka…”

“Itu adalah impianku juga, impian yang kini mulai kuragui kenyataannya”, kata Syirazi. Enta tak tahu berapa jumlah akhawat yang telah menaruh hati padaku. Dan rasanya hal itu tak berguna diketahui. Dulu, ada sebongkah harapan kalau kelak wanita yang mendampingiku adalah seorang mujahidah yang hidupnya ikhlas kerana Allah. Ana tak menyalahkan mereka yang menginginkan suami yang tampan wajahnya, cantik tutur katanya. Tidak. Hanya setiap kali bercermin, ku tatap wajah di sana dengan perasaan duka. Setakat inikah nilaiku di mata mereka? Tidakkah mereka ingin menilaiku dari sudut kebagusan dien-ku?

“Akhi, masih tersisakah akhawat seperti yang kita impikan bersama?” desisku.

Syirazi merampas percakapanku. “Ana tidak tahu. Meskipun ana sentiasa berharap demikian. Bukankah wanita baik untuk lelaki baik dan yang buruk untuk yang buruk juga?”

“Enta tak tahu,” hatiku menangis tiba-tiba. “Enta tak tahu apa-apa tentang mereka.”

“Mereka?”

“Ya, mereka,” ujarku dengan kemarahan terpendam. “Orang-orang yang ana hormati selama ini banyak yang jatuh berguguran. Mereka menyatakan ingin ta’aruf. Enta tak tahu betapa hancur hati ana menyaksikan ikhwan yang tinggi ilmu agamanya takluk di bawah fitnah wanita seperti mereka”

“Akhi!”

“Sungguh, ana terfikir bahawa mereka yang aktif da’wah di kampus adalah mereka yang benar-benar mencintai Allah dan Rasulnya semata. Ternyata mereka mempunyai sekelumit niat lain.”

“Akhi, jangan su’udzan dulu. Setiap manusia punya kelemahan dan saat-saat penurunan iman. Begitu juga mereka yang menyatakan perasaan kepada enta. Siapa yang tidak ingin punya suami hebat di medan pertempuran, hebat menyebarkan risalah-risalah Rasul dan hebat juga penulisannya?”. “Aku tersenyum, rasa macam sindiran pun ada”.

“Tiap kali ana keluar rumah, ada berpasang mata yang mengawasi dan siap menilai ana mulai dari hujung rambut hingga hujung kasut. Apakah dia fikir ana boleh dinilai melalui nilaian fizik belaka..”

“Kita berharap agar ia bukan jenis akhawat seperti yang kita maksudkan.”

“Ia orang yang aktif berda’wah di kampus, akhi.” Kata Syirazi.

“Ya memang benar.”

“Kasihan risalah Islam. Ia diemban oleh orang-orang seperti kita. Sedang kita tahu betapa berat perjuangan pendahulu kita dalam menegakkannya. Kita disibukkan oleh hal-hal sampingan yang sebenarnya telah diatur Allah dalam kitab-Nya. Kita tidak menyibukkan diri dalam mencari hidayah. Kasihan saudara-saudara Palestin itu. Kasihan saudara-saudara kita di Bosnia. Adakah kita boleh menolong mereka kalau kualiti diri masih seperti ini? Bahkan cinta yang seharusnya milik Allah masih berpecah-pecah. Maka, kekuatan apa yang kita ada?”

Kami saling bertatapan kemudian. Melangkau seribu makna yang tidak mampu dikatakan oleh kosa kata. Ada janji. Ada mimpi. Aku mempunyai impian yang sama seperti yang lain: mendukung Islam di jalan kami. Aku ingin mempunyai isteri seperti Asma. Isteri seperti Aisyah. Aku tahu kualiti diri masih sangat jauh dari sempurna. Meskipun aku lebih malu lagi untuk meminta ini kepada-Nya. Aku ingin mencari pendamping seorang mujahidah ulung.

####

Ukhtifillah, Mungkin antumna tertawa membaca surat ini. Ah ikhwan, berapa nilaimu sehingga mengimpikan mendapat mujahidah seperti mereka? Boleh jadi tuntutanku terlalu besar. Tapi tidakkah antumna ingin mendapat jodoh yang setimpal? Afwan kalau surat antumna tidak ana layani. Ana tidak ingin masalah hati ini berlarutan. Satu saja yang ana minta agar kita saling menjaga sebagai saudara. Menjaga saudaranya agar tetap di jalan yang diredhai-Nya. Tahukah antumna bahawa tindakan antumna telah menyebabkan ana tidak lagi berada di jalan-Nya? Ada riya’, ada su’udzhan, ada takabur, ada kemarahan, ada kebencian, itukah jalan yang antumna bukakan untuk ana.–‘Afwan.

Ukhtifillah, Surat ini seolah menempatkan antumna sebagai tertuduh. ana sama sekali tidak bermaksud demikian. Jangan antumna kira kecantikan penulisanku, Facebook ku, percakapanku telah menjadikan ku merasa memiliki segalanya. Jesteru, kini ana merasa iri pada saudara ana. Ia begitu sederhana. Tapi akhlaknya bak lantera yang menerangi langkah-langkahnya. Ia jauh dari fitnah. Sementara itu, apa yang ana punyai sangat jauh nilainya. Ana bimbang apabila suatu saat ia berhasil mendapatkan Puteri impiannya, sedangkan ana tidak.

Ukhtifillah,
‘Afwan kalau ana mematahkan hati antumna. Insya Allah ana akan lebih memperbaiki diri. Mungkin semua ini sebagai peringatan Allah bahawa masih banyak amalan ana yang riya’ mahupun tidak ikhlas. Wallahua’lam. Simpan saja cinta antumna untuk suami yang telah dipilihkan Allah. Ana hanya mampu berkata, jika antumna benar-benar mencintaiku kerana Allah, marilah kita serahkan kepada takdir. Jika Allah sudah menetukan kita bersama, maka kita tidah boleh lari darinya. Dan jika Allah telah mentakdirkan bahwa kita tidak semestinya bersama, kita harus menerima takdir tersebut dengan perasaan redha dan ikhlas. Insya Allah antumna akan mendapat pasangan yang bakal membawa hingga ke pintu jannah.

Ukhtifillah, Malam bertambah dan bertambah larut. Mari kita solat malam dan memandikan wajah serta mata kita dengan air mata. Mari kita sucikan hati dengan taubat nasuha. Pesan ana, siapkan diri antumna menjadi mujahidah. Insya Allah, akan ada ratusan al-Banna dan Quthb yang akan menyambut uluran tangan antumna untuk berjihad bersama-sama.

Yang terakhir, ukhti, saudara seaqidahku, ana persembahkan bingkisan indah dari kata-kata Hamka. Semoga menjadi renungan kita bersama untuk lebih meningkatkan ketaqwaan dan keimanan.


"Cinta adalah iradat Tuhan, dikirimnya ke dunia supaya tumbuh. Kalau dia terletak di atas tanah yang lekang dan tandus, tumbuhnya akan menyiksa orang lain. Kalau dia datang kepada hati yang keruh dan kepada budi yang rendah, dia akan membawa kerosakan. Tetapi jika dia hinggap kepada hati yang suci, dia akan mewariskan kemuliaan, keikhlasan dan taat kepada Ilahi."

”Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka...” (9:111).